current views are: 5

3 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση09:45

Τσακαλώτος: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα , τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Δημοσίευση 09:45’

Πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα , τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα , τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα στοιχεία για το νέο μεσοπρόθεσμο και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουν οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, θα εξαρτηθούν και από το αν το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους.

Mιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι: 

«για το Μεσοπρόθεσμο υπάρχει συζήτηση τι πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουμε την περίοδο 2019 – 2020. Οι αριθμοί θα βγουν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το χρέος. Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης πήραμε μια ενδιάμεση συμφωνία για το χρέος και τώρα συζητάμε τι αριθμούς θα βάλουμε . Το αν θα μπορούν αυτοί οι αριθμοί να αλλάξουν ανάλογα με το χρέος είναι σε διαπραγμάτευση. Έχει και σχέση με αυτό που είπε ο αρχηγός της ΝΔ και ο διοικητής της ΤτΕ με την ανάπτυξη και το 2% πλεονάσματα». 

Ενώ προσέθεσε ότι «Τέλους του χρόνου θα ξέρουμε από το ΔΝΤ αν θα έχει καλυφθεί από τα μέτρα που πήραμε το Μάιο και αν θα πει ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να κάνουν και άλλες ρυθμίσεις για το χρέος. Αυτό είναι το άγχος του ΔΝΤ. Θέλει συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε μετά το 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα και να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας».

Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που κυρώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την κεφαλαιαγορά, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης ρώτησε τον υπουργό αν ισχύει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα. «Σαφώς», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το νέο μεσοπρόθεσμο είναι για το τέλος του έτους και εξαρτάται από τον καθορισμό των πλεονασμάτων που είναι υπό διαπραγμάτευση. «Είναι θέμα διαπραγμάτευσης πώς θα χειριστούμε το θέμα. Κανονικά είναι για το τέλος του χρόνου που θα ξέρουμε αν έχει καλυφθεί το ΔΝΤ ή αν θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους και άλλα μέτρα για το χρέος», είπε, σημειώνοντας πως «επειδή έχουμε ενδιάμεση συμφωνία για το χρέος ακόμη συζητάμε τους αριθμούς».

Για το συμπληρωματικό μνημόνιο ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «το ψηφίσαμε στις 22 Μαΐου, ήταν μέρος του πολυνομοσχεδίου. Είναι στον δημόσιο χώρο» και επομένως δεν υπάρχει θέμα δημοσιοποίησης.


σχετικα αρθρα