Μείωση κατά 38,8% παρουσιάζουν την περίοδο της κρίσης (2009-2014) οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας σε σχέση με την περίοδο 2003-2008, οδηγώντας τη χώρα μας σε ερημοποίηση και αποεπένδυση, καθώς άνευ επενδύσεων η πολυπόθητη ανάπτυξη μοιάζει όνειρο απατηλό.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν οι οικονομολόγοι Γιώργος Σταμάτης και Αντώνης Ζαϊρης, ενώ το 2003-2008 καταγράφηκε εισροή ξένων άμεσων κεφαλαίων, κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, η περίοδος της κρίσης χαρακτηρίζεται από επενδυτική στασιμότητα και άπνοια.

Οι μοναδικές ανατροπές που έφερε η κρίση είναι το γεγονός ότι οι ξένες επενδύσεις στράφηκαν κυρίως στον δευτερογενή τομέα (χημικά, μηχανήματα, φάρμακα) όπου καταγράφεται αύξηση από 27% σε 31% σε σχέση με την περίοδο 2003-2008. Την περίοδο 2003-2008 οι ξένες εισροές κεφαλαίων κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα της οικονομίας (παροχή υπηρεσιών) έχοντας σημαντική διαφορά από επενδύσεις στη βιομηχανία.

Αλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της κρίσης είναι η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων (από 7% στο 18%) λόγω της πτώσης των τιμών και του μεγάλου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για αγορές πολυτελών ακινήτων.

Ωστόσο όπως αναφέρουν στη μελέτη τους οι δύο οικονομολόγοι τα ερχόμενα χρόνια διανοίγονται ευοίωνες προοπτικές εισροής ξένων επενδύσεων στη χώρα μας με τη διαφορά ότι κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από τρίτες χώρες (Ρωσία,Κίνα,Αραβικές χώρες) αντί από Ευρωπαικές η τις ΗΠΑ όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας όπου ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον είναι η αξιοποίηση λιμανιών ,η εφοδιαστική αλυσίδα,η ενέργεια ,οι τηλεπικοινωνίες,και ο τουρισμός.