Σε ανοιχτή κόντρα πιστωτών και Κυβέρνησης τείνει να μετατραπεί η υπόθεση της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους  προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο από το 2017.

Μήλον της έριδος... ο ακατάσχετος λογαριασμός που καλείται να έχει κάθε επιχείρηση η κατάστημα, εκτός από την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS, και στον οποίο θα εισρέουν  τα ποσά που θα προέρχονται από πωλήσεις προϊόντων τους με πιστωτική η χρεωστική κάρτα σε πελάτες τους. Θα πρόκειται για λογαριασμό στον οποίο δεν θα μπορούν να βάλουν χέρι Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες και όσοι τρίτοι διεκδικούν οφειλές από την επιχείρηση η το κατάστημα.

Ωστόσο η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζεται χαριστική από τους πιστωτές καθώς ευνοούνται οι μπαταχτσήδες που εδώ και χρόνια αρνούνται να καταβάλουν οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ,τράπεζες κλπ.

Η διένεξη φαίνεται ότι θα κλείσει κάπου στη μέση. Θα υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός αλλά θα λειτουργεί εν μέρει και σε ποσοστό από 70%-80% θα χαρακτηρίζονται ακατάσχετα τα  ποσά που θα εισρέουν σε αυτόν. Από το υπόλοιπο 20%-30% η εφορία, το Υπουργείο Εργασίας ,οι τράπεζες θα μπορούν να διεκδικούν και να εισπράττουν  ληξιπρόθεσμες η τρέχουσες οφειλές, από φόρους μέχρι ασφαλιστικές εισφορές . Όσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους (περίπου 5,5 εκ) αυτοί θα κατοχυρώνουν το αφορολόγητο εφόσον δαπανούν με πιστωτική η χρεωστική κάρτα η μέσω e bankingΤραπεζών το 10%-30% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Αλλιώς το ποσό που δεν θα καλύπτεται  θα επιβαρύνεται με φόρο 22%.Εξαίρεση από τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα έχουν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και τα χωριά μέχρι 3.000 κατοίκους(με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές).