current views are: 10

8 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση17:45

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Παρασκευή και θα παραμείνει έως τις 9 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια.

Δημοσίευση 17:45’

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Παρασκευή και θα παραμείνει έως τις 9 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Παρασκευή και θα παραμείνει έως τις 9 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καθορισμός:

  • Των όρων και της διαδικασίας εξέτασης και χορήγησης, ανανέωσης, αναστολής και ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, από το Δημόσιο, από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ ή Β” βαθμού και από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
  • Των υποχρεώσεων και των προσόντων των ανωτέρω φορέων και προσώπων, στους οποίους χορηγείται άδεια λειτουργίας αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών.
  • Των απαγορεύσεων, των περιορισμών δραστηριοτήτων, των υποχρεώσεων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών.
  • Των διαδικασιών ελέγχου και επιθεώρησης των αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και των σχετικών κυρώσεων.
  • Των προϋποθέσεων προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης αεροσκαφών επί υδάτινων πεδίων.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για τη χρηματοδότηση επένδυσης υδατοδρομίων, τις προϋποθέσεις κατόχου άδειας υδατοδρομίου και τις υποχρεώσεις φορέα λειτουργίας υδατοδρομίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, με το νέο νομοσχέδιο:

  • Εγκαθιδρύεται νέο σταθερό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις υδατοδρομίων.
  • Δρομολογείται άμεσα η δημιουργία ενός νέου δικτύου υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο προβλέπεται μέσα στα δύο επόμενα χρόνια να καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, «Σκοπός μας είναι με το σχέδιο νόμου να αρθούν τα όποια προσκόμματα έχουν εντοπιστεί από τη μέχρι τώρα διαδικασία αδειοδότησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθαρό, σταθερό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει και θα τεθούν τα θεμέλια που απαιτούνται για την προσέλκυση νέων επενδυτών».

Παράλληλα υπογράμμισε, ότι:

Η καθιέρωση δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να χαρακτηριστεί μια καινοτόμα στρατηγική επενδυτική ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον Ευρωπαϊκό χώρο, γεγονός που καθιστά το όλο εγχείρημα σημαντική πρόκληση.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο opengov

 


σχετικα αρθρα