Η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ, ωστόσο σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς τα κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώνουν έκρηξη της ανασφάλιστης εργασίας.

Μέσα σε μόλις 4 μέρες, από τις 15 έως και 18 Ιουλίου 2016, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν ελέγχους σε συνολικά 22 επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε τουριστικές περιοχές της Μυκόνου και της Θάσου.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

  • Στις 12 από τις 22 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (ποσοστό 55%)
  • Στις 8 από τις 12 διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, με κορυφαία την αδήλωτη εργασία.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Να σημειωθεί ότι από το 2013 με απόφαση του Υπουργού Εργασίας προβλέπονται πολύ υψηλά πρόστιμα για συγκεκριμένες παραβάσεις εργοδοτών, σε μια απόπειρα να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία.

Παραβάσεις όπως μη αναγραφή των στοιχείων εργαζομένων στον πίνακα προσωπικού που η επιχείρηση οφείλει να έχει υποβάλει και να έχει αναρτήσει σε εμφανές για τους εργαζομένους σημείο, η μη τήρηση βιβλίου υπερωριών, που προβλέπεται υποχρεωτικά είτε το προσωπικό πραγματοποιεί υπερωριακή εργασία είτε όχι κλπ, τιμωρούνται ως εξής:

  • Για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών, πρόστιμο 18 κατώτατοι μισθοί ή 10.550 ευρώ συνολικά
  • Για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών, πρόστιμο 9.197 ευρώ
  • Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται, πέραν των ανωτέρω χρηματικών προστίμων, και προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση.