Περικοπές μέρος... δεύτερον στις επικουρικές συντάξεις έρχονται από τις αρχές του φθινοπώρου για χιλιάδες συνταξιούχους, γεγονός που θα προκληθεί από τον επανυπολογισμό τους. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «'Εθνους», οι νέες μειώσεις θα αφορούν πάνω από 800.000 άτομα, με τον συντελεστή επανυπολογισμού να κυμαίνεται στο 0,5-0,6 για την πλειονότητα των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών αυτομάτως μειώνεται κατά 40-50%. 

Με τον τρόπο αυτό, όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά διασώζονται από το μαχαίρι, μπαίνοντας, ωστόσο, στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».

Την ίδια στιγμή, όσοι έπαιρναν πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική και, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, πάνω από 150.000 συνταξιούχοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών και χάνουν μέχρι και 40% από το καθαρό ποσό της σύνταξής τους.

Προκειμένου, δε, να ολοκληρωθεί ο κύκλος αναπροσαρμογής 1,23 εκατ. επικουρικών συντάξεων, αναμένεται να χρειαστεί και τρίτο κύμα επανυπολογισμών, τον Οκτώβριο, με πάνω από120.000 συνταξιούχους από εννέα πρώην ταμεία να θίγονται. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα έξι Ταμεία που θα επηρεαστούν άμεσα θα είναι τα ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΚΑΠ/ΔΕΗ, ΤΑΠΤΠ, ενώ τα εννέα Ταμεία που θα δουν τις μειώσεις είναι τα: ΤΕΑΑ, ΤΕΑΠΥΚ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΚΕΑΝ, ΤΕΑΕΧ-ΤΕΑΥΑΠ, ΤΕΑΠΕΤΕ.