Έως και έναν μήνα θα κλείνουν καταστήματα και επιχειρήσεις, σε περίπτωση άσκησης βίας από φορολογούμενους κατά των ελεγκτών.

Την ίδια ώρα, εκτός από τα χρηματικά πρόστιμα θα επιβάλλεται άμεσα από τον Προϊστάμενο της εκάστοτε ΔΟΥ 48ωρο σφράγισμα σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων καθώς και όταν διαπιστώνεται η χρήση POS που στέλνουν τα χρήματα κατευθείαν στο εξωτερικό ή δεν είναι συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές και έτσι οι επιτηδευματίες αποκρύπτουν τον τζίρο από την Εφορία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξήγησε ότι το μέτρο προβλέπει δύο κατηγορίες παραβάσεων για τις οποίες προβλέπονται διαφορετικές ποινές. Η μια ομάδα παραβάσεων αφορά την παρεμπόδιση ελέγχου με άσκηση βίας ή απειλές ή την καθ’ υποτροπήν παράβαση, με ποινή το κλείσιμο για μέχρι 30 ημέρες κατόπιν διαδικασίας η οποία διαρκεί 20 με 25 ημέρες λόγω της δυνατότητας που έχει ο παραβάτης να παράσχει εξηγήσεις προς την ΓΓΔΕ.

Σημειώνεται ότι η ποινή του 48ωρου λουκέτου για την δεύτερη κατηγορία παραβάσεων επιβάλλεται άμεσα από τον προϊστάμενο της εκάστοτε ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο παραβάτης.

Επιπλέον, ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά έπειτα από χρόνια, που το μέτρο της αναστολής λειτουργίας μιας επιχείρισης εφαρμόζεται με συνέπεια και με την δέουσα αυστηρότητα. Τυχόν προβλήματα του μέτρου θα καλυφθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις για να λειτουργήσει καλύτερα στο μέλλον.