Τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο και την ηλεκτρονική υποβολή «δήλωσης περιουσιακής κατάστασης» απο όλους τους φορολογουμένους προαναγγέλει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, θα έχει αφορολόγητο και θα είναι δίκαιος και αναλογικός».

Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά από την ερχόμενη Πέμπτη και θα πρέπει να εξοφληθούν σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ από την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι 9 στους 10 θα πληρώσουν λιγότερο ή το ίδιο με πέρσι.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης κάνει λόγο για υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, καθώς και για μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, είναι έτοιμες και θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή οι διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και το περιουσιολόγιο, διαψεύδοντας τις φήμες για σύνδεση του τελευταίου με«φόρο πλούτου».

Όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης κινήτρων για τους πολίτες που θα καταγγέλουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ τονίζει πως ήδη εφαρμόζεται σύστημα αντιπαραβολής των τραπεζικών δεδομένων με τις φορολογικές δηλώσεις.

Για τα δημόσια έσοδα, ο κ.Αλεξιάδης μιλάει για παραπληροφόρηση από μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας πως στο 7μηνο είναι 2,3% πάνω από τον στόχο και στις επιστροφές 24%.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο για 8.500.000 φορολογουμένους το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και αν αυτά είναι κάτω από 100 ευρώ), ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές.  Δεν θα είναι δηλαδή συστηματική και ετήσια η υποβολή της.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είναι απόλυτος ότι το περιουσιολόγιο δεν αποτελεί κριτήριο για νέο φόρο. Όμως για να πουλήσει ή να μεταβιβάσει κάποιος οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο κάποιας αξίας θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχει δηλώσει πρώτα στο περιουσιολόγιο