Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69 έτη ως το 2060 ζητά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).

Στην μηνιαία έκθεσή της, η Bundesbank αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 69 ως το 2060, ειδάλλως, όπως εκτιμά, θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της. 

Όπως επισημαίνει η Bundesbank, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι καλή, αλλά θα δεχτεί πίεση τις επόμενες δεκαετίες, όταν θα αποσυρθούν οι λεγόμενοι «baby-boomers», ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι.

Με τα σημερινά δεδομένα, το όριο συνταξιοδότησης για τους Γερμανούς αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στα 67 μέχρι το 2030, ωστόσο η Τράπεζα δεν θεωρεί ότι αυτό αρκεί προκειμένου οι συντάξεις να διατηρηθούν στο ύψος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως στόχος, δηλαδή τουλάχιστον στο 43% του μέσου εισοδήματος από το 2050, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Η αύξηση στα 69 έτη θεωρείται από την Bundesbank αναπόφευκτη, προκειμένου να αποτραπεί η μεγάλη αύξηση των εισφορών ή η περικοπή των συντάξεων.

Ερωτηθείς σχετικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για σύνταξη στα 67, την οποία θεωρεί ως «λογικό και απαραίτητο» μέτρο, δεδομένης της δημογραφικής εξέλιξης στη χώρα.