Μαύρα μαντάτα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς το επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη και των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Μάλιστα, έχουν αρχίσει να στέλνονται μαζικά και ανά χιλιάδες κατασχετήρια για χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», καθημερινά φεύγουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης καταθέσεων και ακόμη  600 κατασχετήρια αποστέλλονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Συνολικά, ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, άλλοι 300.000 συνωστίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε περίπου 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι φάκελοι δανείων που έχουν «κοκκινίσει» στις τράπεζες με τη μεγάλη πλειονότητα να αφορούν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι ο ασφυκτικός συνδυασμός της ανάγκης εξυπηρέτησης δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει την «έκρηξη» και των ρυθμισμένων οφειλών καθώς θα υπάρχει επικάλυψη των δόσεων με νέες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι ήδη δύο από τους τρεις που είχαν καταφύγει σε ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεθεί εκτός (περίπου 98.000 σε σύνολο 147.308 ρυθμίσεων), ενώ ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016, ένας στους δύο οφειλέτες σε σύνολο 75.451 απεντάχθηκε. Τον Ιούλιο, παράλληλα, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. ευρώ στις εφορίες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 90 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση χρεών, ωστόσο κυβέρνηση και πιστωτές δεν έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.