Τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τρίτος και τελευταίος γύρος για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με το μεγαλύτερο «κύμα» περικοπών να περιλαμβάνεται στον δεύτερο γύρο, που αναμένεται στις 2 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί ο πρώτος γύρος μειώσεων, με τις πληρωμές του Αυγούστου, όπου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, σε μειώσεις οδηγήθηκαν οι 66.900.

Πιο αναλυτικά, στην πληρωμή του Σεπτεμβρίου, θα έχουν υπολογιστεί με βάση τον νέο τρόπο, που προβλέπεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, πάνω από 805.000 συντάξειςΓια τον Οκτώβριο, μένουν περίπου 120.000 συντάξεις, με ειδικά καθεστώτα, ώστε να κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής 1,23 εκατ. επικουρικών συντάξεων. 

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις, εκτιμάται ότι στους περίπου 67.000 «χαμένους» του πρώτου κύματος περικοπών θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000. 

Συνολικά, ο δεύτερος γύρος επανυπολογισμού αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ). Ο νέος συντελεστής, βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός, διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσόν των επικουρικών πέφτει κατά 50% - 40%. 

Σε αυτό το σημείο έρχεται το «δίχτυ ασφάλειας» των 1.300 ευρώ. Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως «προσωπική διαφορά». 

Αντιθέτως, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, στους χαμένους του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ). καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι από τους συνολικά 730.000 που προέρχονται από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ). Η πλειονότητα, ωστόσο, φαίνεται πως θα γλιτώσει τις μειώσεις, καθώς λαμβάνει σημαντικά χαμηλές κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από το όριο των 1.300 ευρώ.

Κατρούγκαλος: Η αλήθεια βρίσκεται στο ATM

Διαβεβαιώσεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα έχει καμιά αλλαγή ή νέα περικοπή αλλά αντιθέτως σε κάποιες περιπτώσεις μια μικρή αύξηση δίνει από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι «το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη, γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος»,

Σε ερώτηση για το αν από τον Οκτώβριο θα υπάρξει «νέο σοκ» στις συντάξεις με περικοπές αναδρομικά ο υπουργός απαντά ότι θα επανυπολογιστούν όλες οι επικουρικές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι «προστατεύονται απολύτως οι κύριες».

«Τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν. Και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γίνεται αυτό που έχουμε ήδη προαναγγείλει από τότε που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και θα επανυπολογίσουμε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Όσοι έχουν άθροισμα σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ ενδεχομένως να δουν κάποιες αναπροσαρμογές στις συντάξεις τους. Αυτό έγινε ήδη τον Αύγουστο, ξέρουμε επομένως τι θα γίνει και τον Σεπτέμβριο για τις υπόλοιπες από αυτές. Τον Αύγουστο έγινε ο επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του ΙΚΑ. Τι ξέρουμε από τον Αύγουστο; Ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10% μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο όπως είπα κυρίως για τις συντάξεις του ΙΚΑ. Άρα οι συνταξιούχοι θα δουν τη νέα τους επικουρική όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά τις αναπροσαρμογές. Για τους περισσότερους θα είναι όπως ήταν για το 80% των περιπτώσεων του Αυγούστου. Πράγματι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρόκειται να κρατηθούν για αυτούς τους συνταξιούχους που είχαν μείωση στην επικουρική τους αναδρομικά ποσά, γιατί η μείωση σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο ισχύει από 1ης Ιουνίου», διευκρινίζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδές» το ότι θα γίνει μείωση έως και 38% σε μια μεγάλη μερίδα επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι: «Ξέρουμε από τα στατιστικά των αναπροσαρμογών του Αυγούστου -και ανάλογα θα είναι τα αποτελέσματα και τον Σεπτέμβριο- ότι τόσο μεγάλη μείωση αφορούσε λιγότερο από το 5% των συνταξιούχων. Όπως είπα προηγουμένως η μεσοσταθμική μείωση για το 20% αυτών που μειώθηκαν οι συντάξεις, επαναλαμβάνω το 80%, δεν είδε καμιά μείωση, αλλά και για αυτό το 20% που είδε μειώσεις η μεσοσταθμική μείωση είναι της τάξης του 8-10%».

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου ως προς το τι επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος στους συνταξιούχους ο υπουργός απαντά: «Όπως έχω πει πράγματι η αλήθεια βρίσκεται στα ΑΤΜ- ούτε στις δηλώσεις εκατέρωθεν ούτε στην παραπληροφόρηση και μάλιστα την κίτρινη ή την...παραπληροφόρηση. Το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο».

Και συνεχίζει:

Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος. Το υπόλοιπο 20% αυτών που παίρνουν επικουρική θα δουν μια αναπροσαρμογή στη σύνταξή τους….

Ως προς το μέγεθος αυτής είπε ότι «μεσοσταθμικά μπορεί να υπάρχει μια μείωση 8-10%.»