Σχέδιο για να μην συνεχιστούν οι περικοπές του ΕΚΑΣ και τα επόμενα χρόνια (2017 και 2018) και να μην αφαιρεθεί το επίδομα από πολλαπλάσιους - σε σχέση με φέτος - δικαιούχου αναζητά το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος σχεδιασμός για το ΕΚΑΣ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους για να αρχίσει να "τρέχει" από τον επόμενο χρόνο και μέχρι τώρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο χορήγησης μικρότερου επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους, πλήν της πλέον αδύναμης κατηγορίας που λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό. 

Όσον αφορά τα τρέχοντα αντισταθμιστικά μέτρα το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου (και αναδρομικά από τον Αύγουστο) θα "επαναχορηγηθεί" το ΕΚΑΣ σε όσους είχαν απώλειες από τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα τα μέτρα για το ΕΚΑΣ έχουν ως εξής:

1. Από 8/8/2016 είχε εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ όσο και η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.

2. Η εφαρμογή των υπόλοιπων ρυθμίσεων που προβλέφτηκαν στον Ν. 4411/2016:

  •  Καταβολή ποσού ίσου της παροχής που απωλέσθηκε στον/στη σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση που έπαυσε η παροχή και στους δύο συζύγους,
  •  η καταβολή του ποσού που απωλέσθηκε σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, καθώς και η χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας εξαρτώνται αποκλειστικά από τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για την εφαρμογή τους.

3. Οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο καθώς "παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων για τις παραπάνω παροχές να γίνει τον Σεπτέμβριο και θα γίνει τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από 1η Αυγούστου", σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.