current views are: 7

22 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση16:41

«Καυτός» Σεπτέμβριος – Τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση του Οκτωβρίου

Νέο αγώνα δρόμου ξεκινά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προετοιμαστεί για την νέα «κάθοδο» του κουαρτέτου και να ολοκληρώσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ αλλά και θα επιτρέψει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Δημοσίευση 16:41’

Νέο αγώνα δρόμου ξεκινά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προετοιμαστεί για την νέα «κάθοδο» του κουαρτέτου και να ολοκληρώσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ αλλά και θα επιτρέψει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Νέο αγώνα δρόμου ξεκινά το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση από σήμερα προκειμένου να προετοιμαστεί για την νέα «κάθοδο» του κουαρτέτου και να ολοκληρώσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ αλλά και θα επιτρέψει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Έτσι μετά τις διακοπές του Αυγούστου τα στελέχη τρέχουν τώρα να ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες μνημονιακές δεσμεύσεις με ορίζοντα το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα ενώ λίγες μέρες μετά αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Το πρώτο σημαντικό ραντεβού πάντως έχει ορισθεί για τις 29 Αυγούστου, κατά την συνεδρίαση του ΕWG.

Αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό το να ολοκληρωθούν άμεσα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, όχι μόνο γιατί η δόση των 2,8 δις ευρώ θα δώσει μια αναγκαία ανάσα ρευστότητας στην οικονομία αλλά και προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να ξεκινήσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να θέσει ξανά το ζήτημα της απομείωσης του χρέους.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί συνολικά 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση και περιλαμβάνουν από τη διοίκηση του υπερταμείου έως τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, ο διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και η σύσταση και λειτουργία της Εταιρίας δημοσίων συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ )  ενώ εκκρεμεί και η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σε ποσοστό τουλάχιστον 20%.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι το δημοσιονομικό καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν οι θεσμοί για την απόδοση των φορολογικών μέτρων.

Και μπορεί αυτή την στιγμή τα έσοδα να έχουν θετικό πρόσημο για το επτάμηνο αφού υπερβαίνουν το στόχο κατά 420 εκ ευρώ ο Ιούλιος όμως παρουσίασε υστέρηση 354 εκ ευρώ παρά την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρους εισοδήματος.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως δεν γεννάται καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016 από την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του και τη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2017 που θα πρέπει να καταλήξει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ . 


σχετικα αρθρα