Σε συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, προχώρησαν Eurobank και International Finance Corporation (IFC), με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών χορήγησης πιστώσεων στην ελληνική οικονομία.

«Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών μας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Θα έχει οφέλη τόσο για τους επιχειρηματίες που δίνουν αγώνα για να παραμείνουν  ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από  αντίξοες συνθήκες, όσο και  για την Τράπεζα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

«H Eurobank έχοντας επιστρέψει στην κερδοφορία, έχει θέσει  ως προτεραιότητα της τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα είναι ωφέλιμη και για το IFC που είναι εδώ και χρόνια ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες μας και μας τιμά με την εμπιστοσύνη του και ως μέτοχος» πρόσθεσε.

Ο όμιλος της Eurobank και το IFC, που από πέρυσι είναι και μέτοχος της τράπεζας, έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μέσω της συμμετοχής των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου σε  Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία στο πρόγραμμα GTFP, από το 2010. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα το IFC έχει διαθέσει πάνω από 1 δισ. δολάρια συνολικά σε εμπορικές δραστηριότητες, για την στήριξη των θυγατρικών της Eurobank στα Βαλκάνια και των πελατών τους, βοηθώντας  τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και  να προσεγγίσουν νέους εμπορικούς εταίρους.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στο Διεθνές Εμπόριο είναι η γεωγραφική της θέση ως ιστορικό, εμπορικό, πολιτισμικό και οικονομικό σταυροδρόμι», επισήμανε ο Marcos Brujis,  Global Director της IFC, Financial Institutions Group. Απελευθερώνοντας τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και συνδέοντας τις τοπικές εταιρείες με τις διεθνείς αγορές μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Το 2015, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το συμβούλιο του IFC πήρε την απόφαση να επανεπενδύσει στην Ελλάδα. Πέρυσι το IFC συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, εξαγοράζοντας μετοχές αξίας 150 εκατ. ευρώ ώστε συμβάλλοντας στην σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας.


TAGS