«Η δεύτερη αξιολόγηση θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα», επισημαίνει η Citigroup, η οποία εξακολουθεί να «βλέπει» σημαντική και αυξημένη πιθανότητα για Grexit. Παράλληλα, σημειώνει πως η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά-θρίλερ για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.

Πιο αναλυτικά, στη νέα της μηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, η Citigroup συνεχίζει να «βλέπει» εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών, ενώ δεν «ποντάρει» σε λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα επαναφέρει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στους κινδύνους για τις προοπτικές των τεσσάρων ελληνικών, συστημικών τραπεζών περιλαμβάνονται ο αντίκτυπος που θα έχει η ευάλωτη ανάκαμψη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη καθώς και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Αν και η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο εξέπληξε πολλούς, οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο και εκτιμούν ότι το φθινόπωρο θα είναι «καυτό», ενόψει και των νέων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που με τη σειρά του από τη μία διατηρεί ζωντανά τα σενάρια ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών και από την άλλη αφήνει ανοιχτή στο...άγνωστο, την ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με προφανείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη Citigroup, το ΑΕΠ του β’ τριμήνου μπορεί να ήταν κάπως ισχυρότερο από ό, τι περίμενε, αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται στο αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών.

Αυτό την οδηγεί στην προς τα πάνω αναθεώρηση του συνολικού ΑΕΠ του 2016 και έτσι εκτιμά πλέον ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 0,3% (στα ίδια πλαίσια με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης), σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όπου η εκτίμησή της ήταν για ύφεση στο 1,2%.  

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα μέχρι τώρα, και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, διατηρώντας έτσι την ύφεση «ζωντανή».

Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με τις νέες συνομιλίες την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό σύμφωνα με τη Citi θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Παράλληλα, η Citigroup εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι, μία εκτίμηση που η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί από τον προηγούμενο μήνα.