«Εφικτό» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, τον στόχο είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ από τον φετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τον οποίο χαρακτήρισε «πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», και σχολίασε πως "θα διαψευσθούν όσοι καταστροφολογούσαν για εφαρμογή του κόφτη".

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπλ. υπουργός επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σχολιάζοντας ότι θα διαψευσθούν όσοι έλεγαν και έγραφαν ότι τα κρύβουν ενόψει της ΔΕΘ, και διαβεβαίωσε ότι το 90% των φορολογουμένων θα λάβει εκκαθαριστικά περίπου ίδια με πέρυσι και το 2017.  

Ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα παραμείνει αμετάβλητος. «Ζήτημα αλλαγής τίθεται μόνο ως προς τη δομή και το περιεχόμενο του φόρου» διευκρίνισε και σημείωσε ότι«είναι θέμα νέας διαπραγμάτευσης το εάν θα έχουμε τον ίδιο ΕΝΦΙΑ και του χρόνου».

Σε ό,τι  αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο Τρ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρύθμιση για 100 δόσεις για χρέη στις εφορίες" διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι μιλά για τα χρέη στις εφορίες και όχι για άλλα υπουργεία. 

Όπως είπε από τον Οκτώβριο του 2015 υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ΠΟΛ. 1226, που στην σελίδα 8 αναφέρει ρητά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δίνεται η δυνατότητα για κάποιους πολίτες που έχασαν την ρύθμιση λόγω κάποιων προβλημάτων να επανενταχθούν. Όσοι δεν πληρώνουν βγαίνουν από τη ρύθμιση είπε ο κ Αλεξιάδης και έφερε ως παράδειγμα ότι εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει 10 δόσεις δεν μπορεί να επανενταχθεί.

Τόνισε πως σκοπίμως επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί σύγχυση και υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημείωσε πως ανάλογη πρακτική με εκείνη του υπουργείου Οικονομικών για όσους έχασαν τη ρύθμιση ξεκίνησε να εφαρμόζει και ο ΟΑΕΕ.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι για την φοροδιαφυγή θα έλθουν σύντομα τα νομοσχέδια για την οικειοθελή δήλωση εισοδήματων που είχαν αποκρυβεί με ισχυρά κίνητρα και εκείνο για την χρήση πλαστικού χρήματος σημειώνοντας πως είναι νομοσχέδια που εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.