ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωνία για τα επιτόκια της FED

Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2016, 16:52 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2016, 16:56
Αγωνία για τα επιτόκια της FED
Facebook Twitter Whatsapp

Αγωνία και αμφιβολίες επικρατούν στην οικονομία των ΗΠΑ για τα επιτόκια της FED.

Αγωνία και αμφιβολίες επικρατούν στην οικονομία των ΗΠΑ για τα επιτόκια της FED.

Σύμφωνα με την DW, ήδη από τον Μάιο η επικεφαλής της FED Τζάνετ Γιέλεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανεβάσει και πάλι το βασικό επιτόκιο, ενώ είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο, η πρώτη, μετά από πολλά χρόνια, άνοδος, την οποία μάλιστα οι αναλυτές αποκαλούσαν «τέλος εποχής» για τα μηδενικά επιτόκια και το φθηνό χρήμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, τον Ιούλιο, η Γιέλεν δίστασε πάντως να αναλάβει πιο δραστικές πρωτοβουλίες και διατήρησε το βασικό επιτόκιο σε ένα εύρος διακύμανσης 0,25-0,50%.

Παρά την άνοδο του Δεκεμβρίου, τα αμερικανικά επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το 2008, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η χρηματοπιστωτική κρίση, που έγινε οικονομική κρίση.

Τα δάνεια παραμένουν προσιτά, η εσωτερική ζήτηση ενισχύεται, η κατανάλωση ευνοείται. Την ίδια στιγμή ωστόσο «τιμωρούνται» οι καταθέτες και όσοι έχουν εναποθέσει σε ιδιωτικά επενδυτικά προϊόντα τις ελπίδες τους για μία καλύτερη σύνταξή. Η Τζάνετ Γιέλεν δεν έχει δώσει ακόμη σαφές στίγμα για τις προθέσεις της, γεγονός που προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές, εκτιμά ο χρηματιστής Πήτερ Τούχμαν. «Ακόμα και μέσα στην κεντρική τράπεζα υπάρχουν ετερόκλητες απόψεις. Θα πρέπει επιτέλους να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν. Άλλος λέει ʻνα τα ανεβάσουμε τα επιτόκιαʼ, άλλος λέει ʻόχι, να τα κατεβάσουμεʼ. Η απόφαση για μία άνοδο των επιτοκίων θα έπρεπε να είναι πολύ απλή…»