Ένας «καυτός» και βαρύς Σεπτέμβρης περιμένει την ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ύστερα από την καλοκαιρινή ραστώνη. Μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος και να προετοιμαστεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Με το χρονοδιάγραμμα να είναι ασφυκτικό, η πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει θα δοθεί στο κρίσιμο Euro Working Group της Δευτέρας 29 Αυγούστου. Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα, σχετικά με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι του Euro Working Group, εκτός από το θέμα του χρέους, θα βρεθούν:

  • τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ 
  • το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. 
  • οι ομαδικές απολύσεις
  • ο νέος συνδικαλιστικός νόμος
  • οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • η δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
  • ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων
  • η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού

Παράλληλα, για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να στελεχωθεί το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και να ενταχθούν σε αυτό μεγάλος αριθμός ΔΕΚΟ.

Με το «βλέμμα» στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου

Το Euro Working Group της Δευτέρας έχει στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, με το οικονομικό επιτελείο να έχει σειρά επαφών για τις εκκρεμότητες που απομένουν. 

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, θα έχουν τετ α τετ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης με τον ευρωπαίο επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και θα δώσουν κατευθύνσεις στους εκπροσώπους των δανειστών για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία ημέρα μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ, με τους δανειστές να περιμένουν να ακούσουν τις εξαγγελίες του και να διαπιστώσουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, την εβδομάδα που θα ακολουθήσει την ΔΕΘ, και αναμένεται να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτουμένων. Αμέσως μετά, θα πρέπει η Κομισιόν να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ελλάδας ως προς αυτά τα μέτρα και να σταλεί η συγκεκριμένη έκθεση στις χώρες της Ευρωζώνης και τον ESM.

Στις 29 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει εκ νέου το EWG, με στόχο να εγκρίνει την έκθεση της Κομισιόν (ή να ασκήσει πιέσεις προς την Αθήνα για εφαρμογή μέτρων που ενδεχομένως να μην έχουν υλοποιηθεί). Επίσης, θα εξετασθεί και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Ελλάδα έλαβε τον Ιούνιο 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου κι αν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου δεν έχουν διοχετευθεί στην αγορά το 1,44 δισ. ευρώ (το 80% του αρχικού ποσού), τότε δεν θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ (μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ), ακόμη κι αν έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Μία ή δύο ημέρες μετά, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να προχωρήσει στην αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εφόσον δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Στις 3 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017. Δεδομένου ότι έχουν ήδη ψηφιστεί τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2017, δεν αναμένεται κάποια «έκπληξη» στο προσχέδιο. Θα αποτυπώνονται, όμως, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την πορεία των εσόδων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια παρέκκλιση σε όλα τα παραπάνω, στα μέσα Οκτωβρίου θα επανέλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για την έναρξη του δεύτερου ελέγχου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υλοποιηθεί τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα. Αν δεν έχουν εφαρμοστεί, τότε δεν μπορεί να κλείσει και τυπικά ο πρώτος έλεγχος και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.