Το έλλειμμα των Ασφαλιστικών Ταμείων υπολογίζεται κοντά στα 3 δις το 2016, παρά τις όποιες, μικρές - σε σχέση με το παρελθόν - μειώσεις συντάξεων που δρομολογήθηκαν με τον τελευταίο Ασφαλιστικό Νόμο.

Ωστόσο η δραματική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κινητοποιεί το υπουργείο Εργασίας που εξετάζει τρόπους να επαναρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να διαφοροποιηθεί από τον Τρ.Αλεξιάδη στο θέμα (της κατάργησης) των 100 δόσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αυτό δεν ισχύει για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στο υπουργείο γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίλυση του εκρηκτικού προβλήματος καθώς, σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει βγεί "εκτός", ενω οι οφειλέτες  αδυνατούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα να οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί να δεσμεύονται.

Αυτό, με τη σειρά του τους οδηγεί μοιραία, στην επιλογή της μη καταβολής και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με δραματικές συνέπειες για τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 27.502 ηλεκτρονικά κατασχετήρια από τα οποία τα 23.195 αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία με μεγάλες οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Μάλιστα, ήδη έχουν εισπραχθεί 24 εκατ ευρώ καθώς το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων «εις χείρας» πιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.