Την επιβολή νέου φόρου περιλαμβάνει το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης, σε περίπτωση που τα έσοδα δεν κινηθούν ικανοποιητικά και με σκοπό να αποφευχθεί η ενεργόποιηση του δημοσιονομικού «κόφτη».

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», το σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση προβλέπει την επιβάρυνση 1 με 2 τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το σχέδιο θα είναι έκτακτο στην περίπτωση που τα έσοδα δεν κινηθούν ικανοποιητικά και θεωρείται ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου δεν θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει εξαιρέσεις για τις συναλλαγές από λογαριασμούς μισθοδοσίας και πληρωμές φόρων - εισφορών. 

Παρόλα αυτά, η πρόταση φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των δανειστών, όσο και από τις τράπεζες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να πείσουν τους πολίτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους. 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών φοβούνται ότι ένας τέτοιος φόρος θα επηρεάσει και τη χρήση του πλαστικού χρήματος, υπονομεύοντας κατ' ουσίαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δίνοντας και άλλο χώρο στη φοροδιαφυγή.

Πάντως, όπως και να έχει, τυχόν υστέρηση των εσόδων θα συνοδευτεί από επίσπευση εφαρμογής ληφθέντων μέτρων (π.χ. φόρος στα καύσιμα κίνησης που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από 1/1/2017) και λήψη νέων μέτρων.