Ιδιαίτερης σημασίας για την δεύτερη αξιολόγηση κρίνεται η σημερινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Χουλιαράκη και του Γιώργου Σταθάκη με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ είναι και το ''κλειδί'' για την έναρξη της διαπραγμάτευσης που θα ''ξεκλειδώσει'' την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που έχουν μείνει από την πρώτη αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή, την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό ''υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης''. 

«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

Καταλήγοντας, ο δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

Σε σχέση με την σημερινή συνάντηση Μοσκοβισί με το ελληνικό επιτελείο, στη Βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται από χθες Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης, για την συνάντηση με τον επίτροπο, η οποία κρίνεται ως προπαρασκευαστική  ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Στο EuroWorking Group τα προαπαιτούμενα για την υποδόση

Την ίδια στιγμή, για σήμερα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο EuroWorking Group, όπου θα γίνει η αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα, σχετικά με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης.

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι του Euro Working Group, εκτός από το θέμα του χρέους, θα βρεθούν: 

  • τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ 
  • το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. 
  • οι ομαδικές απολύσεις
  • ο νέος συνδικαλιστικός νόμος
  • οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • η δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
  • ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων
  • η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού

Παράλληλα, για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να στελεχωθεί το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και να ενταχθούν σε αυτό μεγάλος αριθμός ΔΕΚΟ.