Δεν τέθηκε καθόλου θέμα ΕΛΣΤΑΤ στη σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με τον Πιερ Μοσκοβισί, την ίδια στιγμή που στις Βρυξέλλες κρίνεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η πορεία των προαπαιτούμενων στο EuroWorking Group. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν κυβερνητικές πηγές στο newpost, ο ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί στην συνάντησή του με το οικονομικό επιτελείο δεν έθεσε κανένα ζήτημα για την ΕΛΣΤΑΤ, μη αναφερόμενος στο θέμα, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. 

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο σημερινό Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, επίσης, μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης''. 

Εξάλλου, η σημερινή συνάντηση Μοσκοβισί με το ελληνικό επιτελείο, στη Βελγική κρίνεται ως προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση επικεντρώθηκε σε τρία θέματα:

 • Στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
 • Στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό διότι, όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.
 • Στην εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, στην ίδια συνάντηση, οι δύο πλευρές κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τα ορόσημα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης αυτό το φθινόπωρο.
 

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ.
 
Τέλος, για τη διευκόλυνση αυτών των στόχων, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.

Στο EuroWorking Group τα προαπαιτούμενα για την υποδόση

Την ίδια στιγμή, για σήμερα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο EuroWorking Group, όπου θα γίνει η αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα, σχετικά με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης.

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι του Euro Working Group, εκτός από το θέμα του χρέους, θα βρεθούν: 

 • τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ 
 • το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. 
 • οι ομαδικές απολύσεις
 • ο νέος συνδικαλιστικός νόμος
 • οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
 • η δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
 • ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων
 • η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού

Παράλληλα, για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να στελεχωθεί το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και να ενταχθούν σε αυτό μεγάλος αριθμός ΔΕΚΟ.