Ήταν περίπου στα μέσα της περασμένης Άνοιξης, όταν ο γράφων ρώτησε στον έκτο όροφο της οδού Νίκης 5-7 τον τότε Υπουργό Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο καθυστερούσε η ολοκλήρωση δράσεων που απαιτούσαν οι δανειστές οι οποίες ήταν αναπόφευκτές αφού έχουν συμφωνηθεί, δεν είχαν όμως κοινωνικό κόστος ή δεν πίεζαν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και θα μπορούσαν να δώσουν στην τρόικα ένα μήνυμα δραστηριοποίησης των ελληνικών αρχών. Συγκεκριμένα η ερώτηση αφορούσε την πραγματική ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την οποία οι δανειστές μας πίεζαν ιδιαίτερα έντονα από τότε που επεπέμφθη ο Χάρης Θεοχάρης και απεδείχθη ότι τελικά δεν ήταν και τόσο ανεξάρτητη η αρχή, αλλά κρυφίως ήταν ακόμα υπό τις διαταγές του Υπουργού Οικονομικών. Η απάντηση που δώθηκε ήταν ότι «αυτή ήταν μία πολύ καλή ερώτηση» και φυσικά τίποτα για την ταμπακιέρα.

Σήμερα, λίγο πάνω από ένα χρόνο μετά γνωρίζουμε ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε ούτε ν’ ακούσει για πλήρη ανεξαρτησία αυτής της Γενικής Γραμματείας την οποία θεωρούσε εργαλείο πολιτικής το οποίο δεν ήθελε να εγκαταλείψει. Ακριβώς δηλαδή για τον λόγο που οι δανειστές ήθελαν την πλήρη αποδέσμευσή της από το οικονομικό επιτελείο. 

Την ίδια αντιμετώπιση λοιπόν βλέπουμε για άλλη μία φορά από την κυβέρνηση (έστω κι αν είναι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Ενώ έχει σπεύσει να αυξήσει την έμμεση φορολογία όπως τον ΦΠΑ, ενώ έχει κάνει πραγματικότητα το νέο ΕΝΦΙΑ, ενώ δείχνει αποφασισμένη να αλλάξει μέσα στο φθινόπωρο τον τρόπο καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας κι ενώ συνεχίζει να ψαλιδίζει μήνα-μήνα τις επικουρικές συντάξεις, δεν έχει κάνει τίποτα ακόμη προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα της υποδόσης των 2,8 δισ. της πρώτης αξιολόγησης. Κι επειδή μπορεί να αναρωτιέστε, πολύ λίγες από αυτές τις 15 δράσεις που έχει αναλάβει την υποχρέωση να κάνει πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν αφορούν φόρους, περικοπές, ή κάποια επιπλέον φορολογία. Πρόκειται για 15 δράσεις οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι όταν ολοκληρωθούν θα έχουν δώσει ελάχιστα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, με εξαίρεση ίσως την επικύρωση για παράδειγμα από την Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό. 

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα «δύσκολα» μέτρα που εξακολουθεί να καθυστερεί η κυβέρνηση στερώντας έτσι 2,8 δισ. από την ελληνική οικονομία.

Αποκρατικοποιήσεις

Εκτός από το Ελληνικό που ήδη αναφέραμε, πρόκειται για μέτρα ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μεταφορά στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ για 35 χρόνια και μεταφορά μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με απλά λόγια τίποτα που να επηρεάζει τα νοικοκυριά. Κι όμως η κυβέρνηση ανθίσταται ενώ είναι πλέον σαφές ότι ελάχιστοι έλληνές ενδέχεται να βγουν στους δρόμους για την πώληση κάποιας ΔΕΚΟ

Τράπεζες

Αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μέτρο έχει ήδη λάβει άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο ενώ θα μπορούσε ήδη να έχει ολοκληρωθεί. 

Αγορά Ενέργειας 

Απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλαγή ενός ειδικού τέλους που αφορά τον τρόπο που πληρώνονται οι ΑΠΕ και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης. Και εδώ δεν συναντούμε τίποτα κοινωνικά ευαίσθητο. Το μόνο που έχει ολοκληρωθεί είναι η έγκριση από την ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Δημόσια Οικονομικά

Εδώ βλέπουμε μέτρα όπως: την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και τον διορισμό συμβουλίου διοίκησης για τη συγκεκριμένη αρχή. Και τα δύο μέτρα είναι λογικά και εύκολα. 

Τί μένει που εμπεριέχει κάποιες κοινωνικές δυσκολίες και θα ήταν κατανοητό να υπήρχαν κάποιες δυσκολίες εφαρμογής από μία αριστερή κυβέρνηση; 

Η Κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, η Σταδιακή ενεργοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να φέρνει εις πέρας ακριβώς αυτά τα μέτρα.