Σε πλήρη επανασχεδιασμό των κοινωνικών και προνοιακών παροχών προχωράει η κυβέρνηση με δεδομένο ότι η πίτα του "κοινωνικού πλεονάσματος" μεγάλωσε κατά 246 εκ. ευρώ, ποσό που σταδιακά θα εισπραχθεί από το τίμημα που κατέβαλαν οι νέοι καναλάρχες. 

Στο πλαίσιο αυτό επανασχεδιάζεται και η διατήρηση μέρους του ΕΚΑΣ για τους δικαιούχους που προβλέπεται ότι θα το χάσουν από το 2017 και μετά, αλλά και η μετατροπή του ΟΓΑ σε οργανισμό που θα χορηγεί όλα τα προνοιακά επιδόματα!

"Αν υπολογίσουμε την παροχή του ΕΚΑΣ που μας υποχρεώνει το μνημόνιο να κόψουμε από το 2017 και για τα επόμενα δύο χρόνια, το τίμημα που κατέβαλαν οι καναλάρχες φθάνει σχεδόν στο μισό της παροχής", σημείωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, υπολογίζοντας τις περικοπές των επόμενων χρόνων στα 600 εκ.ευρώ.

Τον επανασχεδιασμό της προνοιακής πολιτικής έχει ζητήσει από την περασμέμνη εβδομάδα ο πρωθυπουργός σε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον ναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη, όσο και με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το πρωϊ, με το τέλος της διαδικασίας της αδειοδότησης ο πρωθυπουργός έδωσε ουσιαστικά το "πράσινο φώς" να προχωρήσει ο πλήρης επανασχεδιασμός των κοινωνικών και προνοιακών παροχών που θα ανακοινώσει ο ίδιος στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο, τονίζοντας ότι τα 246 εκ. ευρώ, μέχρι το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για στήριξη ευπαθών ομάδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναφορικά για τις ευθαπείς κοινωνικά ομάδες θα περιλαμβάνει:

*Τον επανασχεδιασμό των κοινωικών παροχών και ειδικότερα θα αναφερθεί στο Επιδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νέες δράσεις και παροχές για τους νέους και τις μονογονεϊκές οικογένειες που βρίσκονται στην πλέον δυσχερή θέση.

*Τη  μετατροπή του ΟΓΑ σε οργανισμό παροχής όλων των προνοιακών επιδομάτων.

*Το διαχωρισμό των δικαιουχων του ΕΚΑΣ σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Οι πλέον αδύναμοι θα λαμβάνουν 100 ευρώ μηνιαίως και οι λιγότερο αδύναμες κατηγορίες (που λαμβάνουν σήμερα περί τα 100 ευρώ) θα διατηρήσουν τα 50 ευρώ του βοηθήματος.