Την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος θα εξετάσει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης των δράσεων – ορόσημο προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που απομένει από την πρώτη αξιολόγηση.  

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση, οι υπουργοί αναμένεται να ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή των ορόσημων και την αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών του κράτους όπως ορίζεται στη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, καθώς και τα επόμενα βήματα για τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Συγκεκριμένα το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει μεταξύ άλλων για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, το νέο Ταμείο Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική διακυβέρνηση, την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και την εκκαθάριση των καθυστερούμενων χρεών της κυβέρνησης στο εσωτερικό. 

Ωστόσο στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα που προέκυψε με την αμφισβήτηση της εγκυρότητας των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στον απόηχο της επιστολής Ντομπρόβσκις - Μοσκοβισί - Τάισεν αν και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, είχε χαρακτηρίσει «τεράστιο λάθος» τη δικαστική υπόθεση, ενώ εξήγησε ότι η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένει ότι το θέμα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα τεθεί στο Eurogroup, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει υπόψη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την «ανάγκη» να διασφαλιστεί η «αξιοπιστία και η ποιότητα» των στατιστικών στοιχείων, που αποτελούν βάση του ελληνικού προγράμματος.