Τη συνεργασία τους για την ομαλοποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ανακοίνωσαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G20 στην Κίνα, οι δύο πετρελαιοπαραγωγικές χώρες γνωστοποίησαν ότι «σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αξιολόγηση της πετρελαϊκής αγοράς και τη διαμόρφωση λύσεων για τη διασφάλιση της πετρελαϊκής σταθερότητας».

Σημειώνεται ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία αποτελούν τις κυρίαρχες χώρες στην παγκόσμια παραγωγή αργού και ως αποτέλεσμα, η διμερή συμφωνία που υπέγραψαν, θεωρείται μείζονος σημασίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, εξήγησε ότι η συνεργασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, μέσω του περιορισμού της παραγωγής.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «ιστορική στιγμή» και σημείωσε ότι ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών επιτρέπει την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μία συμφωνία για το “πάγωμα” της παραγωγής, καθώς μία τέτοια απόφαση θα βοηθήσει την αγορά» συνέχισε ο Ρώσος υπουργός.