Να καθησυχάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ που σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα δεν αναμένεται στο προσεχές Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου επιχειρούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ούτως ή άλλως στην ατζέντα.

Όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του ΥΠΟΙΚ, μετά το δημοσίευμα της «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας, η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βρίσκεται εντός του προγραμματισμένου πλαισίου.

Ειδικότερα, αναφέρουν, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση θα δοθεί μετά την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οπότε, σημειώνουν, έτσι και αλλιώς το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup στη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Συγκεκριμένα το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει μεταξύ άλλων για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, το νέο Ταμείο Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική διακυβέρνηση, την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και την εκκαθάριση των καθυστερούμενων χρεών της κυβέρνησης στο εσωτερικό.