Εξηγήσεις για τις μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε συνολικές αποδοχές (κύρια και επικουρική) που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μεικτά ζητεί αυτή την ώρα αντιπροσωπεία από τις 14 συνταξιουχικές οργανώσεις που από το πρωϊ πολιορκούν το υπουργείο Εργασίας.

Οι μειώσεις στις επικουρικές του Σεπτεμβρίου κινούνται μεσοσταθμικά στο 11% - 12%, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μειωθεί και χαμηλές επικρουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ. Δηλαδή, και αύτο πρέπει να εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 250 επικουρική, είδε με την τελευταία καταβολή μείωση 50 ή 80 ευρώ.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι συνταξιούχοι, οι βεβαιώσεις πληρωμών που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων δεν παρέχουν αναλυτική ενημέρωση πως επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις ένα αλλαλούμ όσον αφορά τις επικουρικές και τις μειώσεις που ξεκίνησαν με τις συντάεξεις του Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι στις καταβολές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, οι συνταξιούχοι του πρώτου κύαμτος περικοπών (Αυγούστου) θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο σε τρεις ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβρη ως και τον Δεκέμβρη. 

Αντίστοιχα όσοι είδαν περικοπές το Σεπτέμβριο θα πρέπει να επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτώβριος - Δεκέμβριος τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. 

Τέλος το τρίτο και τελευταίο «πακέτο» ανακαθορισμού των επικουρικών για άλλους 120.000 συνταξιούχους θα συμπέσει με την πρώτη δόση αναδρομικών περικοπών για όλους.