Νέος ''πονοκέφαλος'' έρχεται για τους φορολογούμενους από τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα έσοδα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, η κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε να επισπεύσει την αύξηση των φόρων σε βασικά αγαθά. Από την πλευρά του, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών μέσω κύκλων, διαψεύδει τη σχετική είδηση, χαρακτηρίζοντάς την «ανύπαρκτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο αντί του Ιανουαρίου του 2017 αναμένεται να έρθει η νέα φοροκαταιγίδα, εξαιτίας της τρύπας στα έσοδα που επισπεύδει την είσπραξη, με τον καφέ, τα τσιγάρα, τα καύσιμα αλλά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να είναι τα πρώτα στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. 

Με αφορμή την υστέρηση στα έσοδα και προκειμένου να συμπληρωθούν τα όποια κενά προκύπτουν, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή των -έτσι και αλλιώς προαποφασισμένων φόρων - αντί του Ιανουαρίου του 2017, την 1η Οκτωβρίου του 2016. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς τους σε αγαθά σχεδόν καθημερινής χρήσης όπως ο καφές, τα τσιγάρα, αλλά και τα καύσιμα, ενώ θα υπάρξει και φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Την ίδια στιγμή, από στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες-τον Ιούλιο και τον Αύγουστο- κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, τα συνολικά καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σημείωσαν συνολική υστέρηση ύψους 578 εκατ. ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα ύψους 774 εκατ. ευρώ που είχαν σημειώσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι καθαρές εισπράξεις εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού έχει περιοριστεί στα 196 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. 

Με τον ίδιο τρόπο, έχουν εξελιχθεί τα πράγματα όσον αφορά στα συνολικά καθαρά έσοδα όλου του κρατικού προϋπολογισμού στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, τα έσοδα αυτά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 υστερούν τουλάχιστον κατά 670 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί για την ίδια περίοδο. 

Συγκεκριμένα για τον Αύγουστο, η υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου οφείλεται στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, το... σπριντ της κυβέρνησης για ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα στα ταμεία, το οποίο θα έρθει μέσω της επιβολής των φόρων νωρίτερα από το προβλεπόμενο.