Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ όπως ανέφερε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το Eurogroup της Μπρατισλάβα. Παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησής τους, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενέργεια, η υπηρεσία εσόδων και η διοίκηση των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληκα εκτίμησε ότι τα 15 προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν αυτό επιτευχθεί στο τέλος του μήνα, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία πίεση ρευστότητας για την Ελλάδα. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό, καθώς εκκρεμεί ο διορισμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου. Σημείωσε ότι υπήρξαν ορισμένες «εκπλήξεις» όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ζακ Λε Παπ είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που έχουν προτείνει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, αλλά υπογράμμισε ότι είναι πιθανό πως κάποιος εκ των υπουργών θα φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες για να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Επεσήμανε, δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως είναι το θέμα της αγοράς εργασίας, αλλά, όπως πρόσθεσε, υπάρχει η φιλοδοξία να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου.