Την άμεση επίδραση των πρωτευουσών στην οικονομία της χώρας παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro μέσω στοιχείων που παραθέτει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας  η οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την δραστηριότητα της πρωτεύουσας, παρενθέτοντας το παράδειγμα της Γαλλίας και τονίζοντας ότι η χώρα θα ήταν κατά 15% φτωχότερη δίχως το Παρίσι και την διοικητική περιοχή του, Ιλ ντε Φρανς.Να σημειωθεί ότι το ένα πέμπτο των Γάλλων κατοικεί στην Ιλ ντε Φρανς, το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του εθνικού ΑΕΠ.

Μεταξύ των χωρών που θα γνώριζε μεγάλο οικονομικό πλήγμα το εθνικό ΑΕΠ της είναι και η Ελλάδα, σημειώνοντας 20% πτώση.

Άλλο ένα χτυπητό παράδειγμα είναι η Μ. Βρετανία, οι κάτοικοι της οποίας ψήφισαν πρόσφατα υπέρ του Brexit, όμως περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ παράγεται στο Λονδίνο και συνεπώς χωρίς το Λονδίνο, το βρετανικό ΑΕΠ θα ήταν μειωμένο κατά 11,2%.

Η έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου που υπολόγισε πόσο θα μειώνονταν το ΑΕΠ ανά κάτοικο στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν δεν είχαν τις πρωτεύουσές τους, παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς πρώτη στην κατάταξη αυτή βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθεί η Γαλλία, τρίτη έρχεται η Τσεχία, στη συνέχεια η Πορτογαλία και ακολουθούν Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία.

Εντύπωση προκαλεί το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία αποτελεί τη μοναδική χώρα που θα παρουσίαζε αύξηση  του ΑΕΠ της κατά +0,2% ανά κάτοικο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η Γερμανία είναι μία αποκεντρωμένη χώρα και το Βερολίνο συνεισφέρει μόνο κατά 4% στο γερμανικό ΑΕΠ, καθώς η γερμανική οικονομία βασίζεται σε ένα ομοσπονδιακό οικονομικό μοντέλο.