Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.ευρώ, όπως ανέφερε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής στη Μπρατισλάβα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως απομένουν λίγο περισσότερο από 20 ημέρες ώστε να ξεπεραστούν τα αγκάθια που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τα οποία αφορούν πέντε βασικά ζητήματα.

  • Ένα μεγάλο εμπόδιο είναι η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί πως σε αυτό το θέμα παραμένουν οι διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Μίλησε δε για ορισμένες «εκπλήξεις», δίχως ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, παρότι η κυβέρνηση χτες διέψευσε χθες πως ο γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του νέου οργάνου, ο εν λόγω αξιωματούχος σημείωσε πως αυτός παραμένει ένα εκ των δύο υποψηφίων που προτείνουν οι Βρυξέλλες για τη θέση.
  • Ταυτόχρονα, ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για τη προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η μετατροπή της σε ανεξάρτητη αρχή που δεν θα λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών, αλλά θα έχει αυτόνομη λειτουργία και οργανόγραμμα.
  • Ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup είναι και η αξιολόγηση της διοίκησης των τραπεζών. Η Κομισιόν και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες (SSM) πιέζουν για την άμεση εφαρμογή του νόμου που ψήφισε στις αρχές του καλοκαιριού το ΥΠΟΙΚ, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να θέτει το θέμα της χαλάρωσης των όρων εισπράττοντας όμως αρνητικές απαντήσεις.
  • Στο θέμα της ενέργειας, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα αγοράσει το 20% της εταιρείας. Ταυτόχρονα «γκρίνιες» υπάρχουν για την ελλιπή κατά τους δανειστές προετοιμασία για τις δημοπρασίες ενέργειας, καθώς και για καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικής ενέργειας.
  • Τέλος, αναμένεται να «φουντώσει» η συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 –χρονιά που ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα- και έπειτα. Η κυβέρνηση ζητεί τη μείωση του στόχου για 3,5% πλεόνασμα, ωστόσο οι δανειστές προς το παρόν εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, εντός της χρονιάς θα πρέπει να συνταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 – 2020, όπου οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι σαφείς μέχρι και το 2020.