Σε περισσότερες δόσεις θα γίνεται η αναδρομική παρακράτηση των μειωμένων επικουρικών που χορηγήθηκαν από τον Ιούνιο και μετά.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ερχόμενο μήνα το υπουργείο Εργασίας θα αυξήσει τις δόσεις των αναδρομικών ποσών (επιστροφής) σε 10 ή και 12 από τρείς (Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης) που προβλεπόταν μέχρι χθες.   

Έτσι η κάθε δόση για τα αναδρομικά δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Με απλά λόγια τα 100 ευρώ (διαφορά παλαιάς και νέας επικουρικής) που θα πρέπει να επιστρέψει ένας συνταξιούχος, θα επιστραφούν σε 10 δόσεις.  

Το υπουργείο οδηγείται σε αυτή τη λύση καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ διαπίστωσαν ότι λόγω των πολύ υψηλών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις και οι οποίες σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 45%, η αναδρομική παρακράτηση του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική σύνταξη τους επόμενους 3 μήνες. Για το θέμα, έχει προγραμματιστεί σήμερα ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, έτσι ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. 

Υπενθυμίζεται πως το «ψαλίδι» στις επικουρικές που έφτασε και ξεπέρασε σε ακραίες περιπτώσεις το 40% «μετράει» από τις συντάξεις του Ιουνίου. Συνεπώς, όσοι μπήκαν στο πρώτο «πακέτο» του επανυπολογισμού (11 πρώην Ταμεία, 311.680 συνταξιούχοι) και στο φάσμα των μειώσεων τον Αύγουστο, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε τρεις ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβρη ως και τον Δεκέμβρη. 

Αντίστοιχα όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο κύμα (805.900 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία) και έχουν περικοπές θα πρέπει να επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτώβρης – Δεκέμβρης τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, όσοι αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβρη και έχουν μείωση θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.