Καθώς ο τελευταίος κύκλος του ελληνικού δράματος κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές μένουν μακριά από τα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας, υποστηρίζει με σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, στον απόηχο χθεσινού δημοσιεύματος του Reuters περί ενδεχόμενης δοκιμαστικής έξοδου στις αγορές, μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν φέρει τις χειρότερες αποδόσεις συγκριτικά με όλα τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα που παρακολούθησαν οι World Bond Indexes του Bloomberg τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη κι αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές για την εκταμίευση των δανείων έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο.

Μάλιστα το Bloomberg σχολιάζει ότι «το χρηματιστήριο της Αθήνας ακολουθεί μόνο εκείνα της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας στους δείκτες με τις μετοχές με τις χειρότερες αποδόσεις, γι' αυτή την περίοδο».

Τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με πρωτοβουλία του Μάριο Ντάγκι, έχουν «κολλήσει» πολύ χαμηλά, στον πάτο του κύματος που ανέβασε τις αγορές χρέους στην Ευρωζώνη. Περίπου στο 8,2% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια, είναι πάνω από διπλάσιο σε σχέση με το 3% της Πορτογαλίας και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αρνητικές αποδόσεις σε Γερμανία και Ολλανδία. Η Κύπρος, η άλλη ευρωπαϊκή χώρα με βαθμολογία junk που δεν είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, δανείζεται με το μισό επιτόκιο σε σχέση με την Ελλάδα, επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή πιθανώς θα εκδώσουν τις συνηθισμένες προειδοποιήσεις και συστάσεις ώστε η Ελλάδα να επιταχύνει τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την πληρωμή που εκκρεμεί από την πρώτη αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Μία ημέρα νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη, σχεδόν σίγουρα θα διατηρήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ εκκρεμούν μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα φέτος, εκτιμά το Bloomberg.

Όσο οι αποδόσεις παραμένουν τόσο ψηλά, ο στόχος της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων του χρόνου, πριν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, θα παραμένει μακρινός, επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα.