Αλλαγές στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα επιδιώξει να περάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως μεταδίδει το ευρωπαϊκό έντυπο ενημέρωσης Politico, επικαλούμενος δύο ανώτερους αξιωματούχους της Κομισιόν με γνώση των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να ανέφερε κατά τη συγκέντρωση των 27 επιτρόπων της Επιτροπής κατά τη συνάντησή τους στην βελγική πόλη Κνόκε την περασμένη εβδομάδα ότι σκέφτεται να προτείνει την εξαίρεση των δαπανών για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις από τους κανονισμούς για της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς και το έλλειμμα.

Παρότι ο Γιουνκέρ δεν φάνηκε να έχει καταλήξει οριστικά στις ακριβείς προτάσεις που θα κάνει κατά την ετήσια ομιλία του στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα, το ενδεχόμενο να δοθεί ευελιξία στα κράτη – μέλη για τους προϋπολογισμούς τους, βρήκε «σφόδρα» αντίθετο τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αντιθέτως, την πρόταση του Γιουνκέρ, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Politico, χαιρέτησαν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και η επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάνε Τίσεν.

«Υπήρξε μία γενική συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν και πρόσθεσε:

Ο Ντομπρόβσκις είπε πως θέλει να υπερασπιστεί τους κανόνες όπως έχουν, ενώ η Τίσεν σημείωσε πως είναι ώρα να επαναξιολογηθούν.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, λέγοντας πως ο Γιουνκέρ γράφει την ομιλία μόνος του και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Σε κάθε περίπτωση ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε πως ο Γιουνκέρ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τόσο σημαντικές εξαγγελίες. «Θα αναφερθεί σε αυτό γιατί είναι πολιτικά σημαντικό (…) Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις οποίες θα ασκηθεί κριτική με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», είπε μιλώντας στο Politico.

Άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην ιστοσελίδα σημείωσε:

Ανέκαθεν ήμασταν σκεπτικοί με την ιδέα να εξαιρέσουμε ολόκληρες κατηγορίες δαπανών από τους υπολογισμούς μας…