current views are: 6

8 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:30

Ντράγκι: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα «όπλα», αν χρειαστεί

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. 

Δημοσίευση 12:30’

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. 

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή -βάσει των οικονομικών προβλέψεων- δεν χρειάζεται η ΕΚΤ να προβεί σε νέες κινήσεις για την τόνωση της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εφαρμόζει η Τράπεζα, το χαρακτήρισε επιτυχές. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα συσταθεί μία ειδική ομάδα, προκειμένου να μελετήσει τυχόν παραμετρικές αλλαγές του προγράμματος στον βαθμό που αυτές κρίνονται απαραίτητες. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν προχώρησε στη χρονική επέκταση του προγράμματος, μετά τον Μάρτιο του 2017, επαναλαμβάνοντας ότι τούτο θα κριθεί εν καιρώ, υπό την προϋπόθεση ότι κρίνεται αναγκαίο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, στο 1,6% από 1,7% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη, ενω για φέτος η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω στο 1,7% από 1,6%.

Για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ διατήρησε την πρόβλεψή της για την αύξησή του στο 1,6% το 2018. Ωστόσο, για το 2017 η πρόβλεψη αναθεωρείται προς τα κάτω, συγκεκριμένα στο 1,2% από 1,3%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η Γερμανία διαθέτει τα περιθώρια για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της. Γενικότερα, υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προσέθεσε, πάντως, ότι το «μίγμα της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής είναι σημαντικότερο από το απόλυτο μέγεθός της», επισημαίνοντας ότι το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που συμβάλλει στην ανάπτυξη και είναι φιλικό προς αυτήν είναι αυτό που οι φόροι και οι δαπάνες διαμορφώνονται πιο χαμηλά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις είναι υψηλότερες.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα.

Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται πλέον στη συνέντευξη του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.


σχετικα αρθρα