ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή μείωση στα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2016, 20:52 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2016, 20:52
Μικρή μείωση στα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
Facebook Twitter Whatsapp

Μικρή μείωση σημείωσαν κατά τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς μειώθηκαν από  5,930 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα σε 5,534 δισ. ευρώ.

Μικρή μείωση σημείωσαν κατά τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης, μειώθηκαν από  5,930 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα σε 5,534 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,356 δισ. ευρώ έναντι 1,311 δισ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα συνδέεται με την εκταμίευση της πρώτης δόσης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Από τη δόση που καταβλήθηκε προς την Ελλάδα, τα 1,8 δισ. ευρώ προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι και από την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ένα μεγάλο ποσό θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, προσφέροντας «ανάσα» ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τον Ιούλιο, τα 3,028 δισ. ευρώ αφορούσαν οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες ήταν μειωμένες συγκριτικά με τον Ιούνιο όπου ανέρχονταν σε 3,146 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες ανήλθαν σε 1,119 δισ. ευρώ έναντι 1,184 δισ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.