current views are: 7

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:02

Αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα στο Eurogroup – «Τρέξτε γρήγορα τα προαπαιτούμενα»

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως τα θέματα που θεωρούνται «αγκάθια», θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Δημοσίευση 07:02’

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως τα θέματα που θεωρούνται «αγκάθια», θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως τα θέματα που θεωρούνται «αγκάθια», έχουν τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να στέλνουν αυστηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά το Brexit, κάλεσε το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. και προειδοποίησε ότι από το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., ο μεγάλος χαμένος θα είναι η βρετανική οικονομία.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία και τις αναφορές περί δημοσιονομικής «χαλάρωσης», ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε σχετική συζήτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα. «Υπάρχει χρόνος ακόμη για την Ελλάδα» συνέχισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Eurogroup.

Κριτική προς την Ελλάδα άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, ο οποίος αναγνώρισε ότι «οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων δεν αποτελούν θετική εξέλιξη». 

Τα «αγκάθια»

Καθώς η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών αρχίζει εκ νέου μετά τη θερινή ανάπαυλα, σήμερα θα γίνει μία επισκόπηση των βασικών σημείων της, αλλά δεν προβλέπεται η εκταμίευση της υποδόσης σήμερα. Όπως ανέφερε νωρίτερα εντός της εβδομάδας ευρωπαίος αξιωματούχος η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται έγκριση για εκταμίευση της δόσης στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση, πέντε είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία κολλάει η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα:

  • Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί πως σε αυτό το θέμα παραμένουν οι διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, παρότι η κυβέρνηση διέψευσε χθες πως ο γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του νέου οργάνου, ο εν λόγω αξιωματούχος σημείωσε πως αυτός παραμένει ένα εκ των δύο υποψηφίων που προτείνουν οι Βρυξέλλεςγια τη θέση.
  • Η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η μετατροπή της σε ανεξάρτητη αρχή που δεν θα λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών, αλλά θα έχει αυτόνομη λειτουργία και οργανόγραμμα.
  • Η αξιολόγηση της διοίκησης των τραπεζών. Η Κομισιόν και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες (SSM) πιέζουν για την άμεση εφαρμογή του νόμου που ψήφισε στις αρχές του καλοκαιριού το ΥΠΟΙΚ, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να θέτει το θέμα της χαλάρωσης των όρων εισπράττοντας όμως αρνητικές απαντήσεις.
  • Αγορά ενέργειας, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα αγοράσει το 20% της εταιρείας.
  • Τέλος, αναμένεται να «φουντώσει» η συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 –χρονιά που ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα- και έπειτα. Η κυβέρνηση ζητεί τη μείωση του στόχου για 3,5% πλεόνασμα, ωστόσο οι δανειστές προς το παρόν εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, εντός της χρονιάς θα πρέπει να συνταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 – 2020, όπου οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι σαφείς μέχρι και το 2020.

σχετικα αρθρα