current views are: 11

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:05

Eurogroup: Τρέξτε τα προαπαιτούμενα, καμία συζήτηση για πλεονάσματα – Χάθηκε χρόνος

Σαφές μήνυμα για γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έστειλε το Eurogroup με τον πρόεδρο του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ να τα συνδέει με την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Δημοσίευση 10:05’

Σαφές μήνυμα για γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έστειλε το Eurogroup με τον πρόεδρο του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ να τα συνδέει με την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Σαφές μήνυμα για γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έστειλε το Eurogroup με τον πρόεδρο του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ να τα συνδέει με την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης. Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως χάθηκε χρόνος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι έχουν ολοκληρωθεί μόλις οι δύο από τις 15 δράσεις που συμφωνήθηκαν. Διορία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης έδωσε ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως πρέπει «να παραμείνουμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων». «Υπάρχουν διάφορα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν ακόμη για την πλήρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με αυτά συνδυάζονται και οι περαιτέρω δόσεις» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε:

Υπάρχει μία γενική εντύπωση ότι δεν πρέπει να χαθεί η αίσθηση του χρόνου, γύρω από το χρονοδιάγραμμα που είχε σχεδιαστεί και συμφωνηθεί τον Μάιο. Οπότε είναι αναγκαία περισσότερη πρόοδος και παροτρύνουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της να επιταχύνει την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων.

Μάλιστα, όπως είπε, η γρήγορη ολοκλήρωση των πραπαιτούμενων θα καθορίσει την εκκίνηση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Μ αυτά ως φόντο ήταν πολύ ευχάριστο ότι ακούσαμε από τον Έλληνα συνάδελφό μας την δέσμευσή του να κάνει την δική του δουλειά πολύ γρήγορα, κάτι που θα παρακολουθούμε στενά τις επόμενες εβδομάδες» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως δεν θα αμφισβητήσει τα νούμερα της Eurostat. Επανέλαβε την ίδια στιγμή πως η ευρωζώνη δεν ξανανοίγει τη συζήτηση για το ύψος των πλεονασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ζητάει να μειωθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και έπειτα όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, κάτω από το 3,5% που είναι ο στόχος που έχει τεθεί.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε την Αθήνα σε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς όπως είπε έτσι μπορούν να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι για να κατευθυνθούν σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού.  Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχτηκε πως χάθηκε χρόνος, αλλά τόνισε πως τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση επιτάχυνε την εργασία της. «Μπορούμε να ελπίζουμε πως θα υπάρξει υλοποίηση των προαπαιτούμενων εντός των χρονοδιαγραμμάτων», και πρόσθεσε: «το ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα δύο προαπαιτούμενα, δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν τρέχουν».

«Αυτό που τους λέμε ξεκάθαρα [σ.σ. στην Αθήνα] είναι ότι πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους (…) Αλλά ας μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να φτάσουμε σε συμφωνία. Το θέλουμε όλοι, υπάρχει πολιτική βούληση», συνέχισε.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, συντάχθηκε με τους Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί ως προς τις συστάσεις στην Αθήνα και σημείωσε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά κατά τη συνεδρίαση στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την ενέργεια. Πάντως, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Είναι σημάδι, όπως είπε, ότι κερδίζεται εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης στο σύστημα.

Ο κ. Κερέ κάλεσε την Αθήνα να τηρήσει πιστά τις οδηγίες του SSM για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αφήνοντας αιχμές για την υλοποίησή τους. Όπως είπε, το εν λόγω προαπαιτούμενο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως θα δοθεί έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια.

Επανέλαβε πως η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup, τονίζοντας πως ως προς αυτό υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε βιώσιμες λύσεις που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα χρέος και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα «κίνητρα» για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε τη θέση της ευρωζώνης, δηλαδή ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης μόνο εάν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Ταυτόχρονα έδωσε προθεσμία για εκταμίευση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. 

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ο ΥΠΟΙΚ κατά τις ίδιες πηγές παρουσίασε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς.


σχετικα αρθρα