current views are: 3

10 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:08

Σταθάκης: Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 η οικονομία θα τρέχει με ρυθμό 2,7%

Έως τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο 

Δημοσίευση 16:08’

Έως τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο 

Έως τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, από το ποσόν αυτό, τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και τα 3,5 δισ. θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στον αναπτυξιακό νόμο και σε άλλα προγράμματα.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης επισήμανε ακόμη ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται: την άνοιξη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το χειμωνιάτικο τρίμηνο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους μετά το 2009. Υπάρχουν, μάλιστα, όπως τόνισε, βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία «ανεβάζει ταχύτητα» και μέχρι τον Ιούνιο 2017 θα «τρέχει» με ρυθμό 2,7% σε 12μηνη βάση. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η αισιοδοξία είναι τρεις.

Ο πρώτος, όπως είπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, ως αποτέλεσμα τριών σημαντικών εξελίξεων: α) της αποκατάστασης της ομαλής πρόσβασης των τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω της επιστροφής του waiver μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της δέσμευση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς από την Κεντρική Τράπεζα, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, β) της κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών εντός του χρονικού πλαισίου που είχε τεθεί και με πολύ μικρότερη επιβάρυνση του Δημοσίου από εκείνη που αρχικά είχε προβλεφθεί και γ) της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με παράλληλη υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου υπεράσπισης του κοινωνικού ιστού – πρωτίστως των ασθενέστερων ομάδων. «Το προσεχές διάστημα το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί με ρυθμίσεις εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών» πρόσθεσε.

Δεύτερον, ανέφερε πως οι επιδόσεις του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εξαιρετικές, επιτρέποντας αισιοδοξία για ιδιαίτερα θετική επίδοση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο.

Τρίτον, σημείωσε, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για τη σταδιακή άρση των capital controls και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες κινήσεις, τόσο ως προς τη χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις όσο και σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Σταθάκης στην ίδρυση ταμείου συμμετοχών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, αλλά και στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δημόσιες προμήθειες και την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα, έναρξη λειτουργίας σε τρεις

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Στόχος είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του διοικητικού κόστους, μέσω διαδικασιών αυτοΐδρυσης και αυτοαδειοδότησης των επιχειρήσεων, αρχικά σε τέσσερις μεγάλους κλάδους της οικονομίας. Η ίδρυση επιχείρησης θα είναι εφικτή μέσα σε μία ημέρα και η έναρξη λειτουργίας μέσα σε τρεις.


σχετικα αρθρα