Δυο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν ουσιαστικά την ενεργοποίηση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές πολιτικών και επιχειρήσεων με απώτερο στόχο την απόδοση και είσπραξη περισσοτέρων φόρων βρίσκονται στο "μενού" της άτυπης διαπραγμάτευσης του κουαρτέτου των δανειστών με την ελληνική πλευρά που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα.

Το πρώτο αφορά την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία,ασφαλιστικά ταμεία κλπ μέσω του οποίου θα γίνεται, χωρίς καμμιά παρεμπόδιση από μέρους του κράτους, η καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους ,η πληρωμή των προμηθευτών κλπ.

Θα πρόκειται για λογαριασμό που θα συγκεντρώνει χρήματα από συναλλαγές μέσω πληρωμών από POS αλλά ωστόσο θα μένει στο απυρόβλητο για διεκδικήσεις σε βάρος της επιχείρησης από μέρους του δημοσίου.

Η πρόταση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών προσκρούει ωστόσο στις αντιρρήσεις των πιστωτών που ζητούν ο ακατάσχετος λογαριασμός να καλύπτει την επιχείρηση μόνο σε ποσοστό 60%-70% και κατά το υπόλοιπο να μπορεί το δημόσιο να διεκδικεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.Το δεύτερο ζήτημα αφορά την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η εθελοντική αποκάλυψη "κρυμμένων' εισοδημάτων από φορολογούμενους να συνοδευτεί με απαλλαγές από τόκους,πρόστιμα και προσαυξήσεις και να εφαρμοστεί μόνον ο ισχύον φορολογικός συντελεστής για κάθε έτος απόκρυψης εισοδημάτων.

Ωστόσο οι πιστωτές ζητούν να εφαρμοστούν αυστηρότερες προυποθέσεις(φόροι αλλά και προσαυξήσεις) ώστε να μην χαριστούν οι φοροφυγάδες και κυρίως να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.