Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρές και το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα, απάντησε πως πρόκειται για μία αποστολή «τεχνικού» χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα τεθεί, επίσης, επί τάπητος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και αποτελεί «μέρος της συνεχιζόμενης, στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας».

Ωστόσο, η κυρία Μπράιτχαρντ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει «λεπτομέρειες» για το περιεχόμενο των συζητήσεων, παραπέποντας στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, για την Ελλάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα την περασμένη Παρασκευή.

Eurogroup: Τρέξτε τα προαπαιτούμενα

Εξάλλου, όπως έγραφε το newpost.gr, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να επισπεύσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, τονίζοντας πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

«Το καλοκαίρι τελείωσε, πρέπει να ξαναξεκινήσουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «εμπιστοσύνη μεταξύ μας, εμπιστοσύνη με το ΔΝΤ, αλλά και εμπιστοσύνη με τον εξωτερικό κόσμο για την Ελλάδα για την ελληνική οικονομία". 

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά λιγότερο «επιθετικός» προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίστηκε και ο  Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα σε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς όπως είπε έτσι μπορούν να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι για να κατευθυνθούν σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού.

Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχτηκε πως χάθηκε χρόνος, αλλά τόνισε πως τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση επιτάχυνε την εργασία της. 

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, έβαλε στη συζήτηση το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρουσιάζοντας τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς.  

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκοψε τη φόρα στον έλληνα υπουργό, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί αναλυτικά το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η συμφωνία του Μαΐου είναι ξεκάθαρη.

Πότε θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ - Τα «εμπόδια»

Το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά πρώτα θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον περασμένο Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα σημαντικότερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών είναι τα εξής:

  • Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. 
  • Η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η μετατροπή της σε ανεξάρτητη αρχή που δεν θα λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών, αλλά θα έχει αυτόνομη λειτουργία και οργανόγραμμα.
  • Η αξιολόγηση της διοίκησης των τραπεζών.
  • Ο διαγωνισμός για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα αγοράσει το 20% της εταιρείας.
  • Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 –χρονιά που ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα- και έπειτα.