Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017, τονίζουν στο ΜΝΙ στελέχη του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου επισήμως στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να αποφασιστεί εκ νέου μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορεί να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι και μετά τις εκλογές στη Γερμανία, διατηρώντας το υφιστάμενο status quo, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το MNI.

Το θέμα βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι ανησυχίες αυτές που μεταφέρει το MNI έρχονται απλά να προστεθούν σε ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Real News (28 Αυγούστου) ότι «η συμφωνία είναι συμφωνία και θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, είτε έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο στις χώρες τους, είτε όχι». 

Εν μέρει ανησυχητικά μηνύματα λάμβαναν μία μέρα μετά και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας από τις Βρυξέλλες όπου ενώ όλες οι πλευρές έδειξαν πρόθυμες να συμβάλουν στη λύση του ελληνικού προβλήματος με άμεσα μέτρα για το χρέος, οι Γερμανοί έδειξαν να προτιμούν ένα ποδοσφαιρικό σύστημα που στα γήπεδα δεν ξέρουν ούτε και προτιμούν φυσικά: το κατενάτσιο.

«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και όλες οι πλευρές θέλουν να τελειώνουμε γρήγορα (σ.σ. με τα προαπαιτούμενα)», δήλωνε στο newpost.gr κυβενητική πηγή με γνώση των συνομιλιών μετά τη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Η ίδια πηγή σημείωνε επίσης, ότι και «το θέμα του χρέους πρέπει να τεθεί ως το τέλος του χρόνου».

Οι συνομιλητές των Ελλήνων υπουργών δεν έκρυψαν ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το φόβο τους ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου θα παίζει τις καθυστερήσεις ως τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που οι μη ελεγχόμενοι από το γερμανικό άξονα Ευρωπαίοι επιδιώκουν γρήγορη λύση.

Ένα από τα σημεία άλλωστε στα οποία επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες στις Βρυξξέλες ήταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.