current views are: 8

12 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:30

Οι αποκρατικοποιήσεις στο μενού της συνάντησης Τσακαλώτου – κουαρτέτου

Αρχίζει σήμερα και επίσημα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση 14:30’

Αρχίζει σήμερα και επίσημα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Αρχίζει σήμερα και επίσημα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει το πρώτο του ραντεβού με το κουαρτέτο όπου συζητείται το θέμα της στελέχωσης του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρότι η κυβέρνηση διέψευσε  πως ο γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του νέου οργάνου, οι Βρυξέλλες με διαρροές επιμένουν πως ο εν λόγω παραμένει ένας εκ των δύο υποψηφίων που προτείνουν οι Βρυξέλλες για τη θέση.

Ταυτόχρονα, ως προς τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση θα πρέπει:

  • Να έχει μεταφέρει το δεύτερο πακέτο ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
  • Να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.
  • Να έχει ενισχύσει το πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.
  • Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό

Στη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων περιλαμβάνονται και οι δράσεις για τον τομέα της ενέργειας, η στελέχωση της νέας αρχής για τα έσοδα και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι αν όλα αυτά δεν γίνουν έως τα τέλη Οκτωβρίου, τα 2,8 δισ. ευρώ παύουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα. Για αυτό και στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν κλείσει όλα αυτά τα μέτωπα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πέραν αυτών, μέσα στην εβδομάδα που θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, θα γίνει συζήτηση και για τα θέματα του δεύτερου ελέγχου. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα ειδικά μισθολόγια, οι εργασιακές αλλαγές, το θέμα των εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα «κόκκινα» δάνεια είναι μερικά από τα πλέον δύσκολα θέματα του ελέγχου.

Εξάλλου, νωρίτερα οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα κατά της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη. Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ζήτημα το οποίο δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά εμπίπτει στο φάσμα της β’ αξιολόγησης.


σχετικα αρθρα