Ανοιχτά παραμένουν τα προαπαιτούμενα για τις αποκρατικοποιήσεις έπειτα από την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών, οι οποίο επέστρεψαν σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες ήταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ορόσημων και τόνιζαν ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου, βάσει των προτάσεων που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πως όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι δανειστές έχουν απορρίψει τα τρία πρόσωπα που έχει προτείνει ο υπουργός για τη στελέχωση του υπερταμείου, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει αντίστοιχα την πρόταση των Ευρωπαίων για τον γάλλο τεχνοκράτη. 

Ειδικότερα ως προς τις αποκρατικοποιήσεις η η κυβέρνηση θα πρέπει:

  • Να έχει μεταφέρει το δεύτερο πακέτο ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
  • Να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.
  • Να έχει ενισχύσει το πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.
  • Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό

Εξάλλου, νωρίτερα οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα κατά της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη. Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ζήτημα το οποίο δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά εμπίπτει στο φάσμα της β’ αξιολόγησης.

Αύριο, θα τεθεί επί τάπητος η επισκόπηση του προγράμματος στις 10:00 το πρωί, στο ραντεβού των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με τους δανειστές. Αμέσως μετά στις 11:30, θα τεθούν ζητήματα της αγοράς ενέργειας. Επίσης αύριο, αναμένεται να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.