Η δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωσή της βρέθηκε στο δεύτερο τετ α τετ των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Η συζήτηση μεταξύ των Θεσμών και των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη κινήθηκε σε τέσσερις άξονες: Στην υλοποίηση των στόχων, στην προετοιμασία για την ολοκλήρωση της δέυτερης αξιολόγησης, αλλά και σε δύο νομοσχέδια που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Στη συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη βρέθηκαν και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο της τροποποίησης του "νόμου Δένδια". Ο νόμος αυτός αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και "κούρεμα" στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πηγές κονά στον διοικητή εκτιμάται πως υπάρχει πρόοδος στα κόκκινα δάνεια, ωστόσο θεωρείται δύσκολο η διαγραφή-κούρεμα οφειλών. 

Στη συνέχεια σειρά πήρε το υπουργείο Ενέργειας και ο Πάνος Σκουρλέτης.Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. 
"Κατά 99,9% θα κλείσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Τα θέματα που συζητώνται περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση, σημείωσε ότι η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σταθάκης: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εκτίμησε σε συνέντευξή του πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ.ευρώ της υποδόσης. Πρόσθεσε δε πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.