current views are: 4

13 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:20

«Πράσινο φως» από τους Θεσμούς για αδήλωτα εισοδήματα και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Πήραν το πράσινο φως των Θεσμών και οδεύουν για κατάθεση προς τη Βουλή δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών. 

 

Δημοσίευση 10:20’

Πήραν το πράσινο φως των Θεσμών και οδεύουν για κατάθεση προς τη Βουλή δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών. 

 

Πήραν το πράσινο φως των Θεσμών και οδεύουν για κατάθεση προς τη Βουλή δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών. 

Πρόκειται το ένα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και το άλλο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες στα δύο αυτά θέματα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. 

Για το σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έως τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις. Αρμόδιες πηγές του υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και γενικότερα η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και των εκπροσώπων των δανειστών.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου, από την πλευρά των θεσμών εκφράστηκε η βούληση να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει κατακυρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2013 στην αζέρικη εταιρεία SOCAR. Από την πλευρά του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αλλάζει η ρύθμιση που αφορά τη μείωση των τελών διέλευσης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις οι καταναλωτές φυσικού αερίου, δεν συζητείται, επίσης, μείωση του τιμήματος, όπως και ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής της SOCAR στο 49%, σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν.


σχετικα αρθρα