Επισπεύδει η κυβέρνηση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας με δική της πρωτοβουλία άνοιξε το θέμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Έτσι, τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Παράλληλα, το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με τους θεσμούς, ενώ νωρίτερα υπήρξε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Γιώργο Μιχελή.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν για τα μέτρα που έχουν προωθηθεί για την αντιμετώπιση του «καυτού» ζητήματος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και για την πορεία της διαδικασίας ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο της τροποποίησης του «νόμου Δένδια» . Ο νόμος αυτός αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και «κούρεμα» στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το «Έθνος», η κυβέρνηση να επιθυμεί να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να αρχίσουν οι ρυθμίσεις των οφειλών επιχειρήσεων.

Το πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  • Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.
  • Συστήνεται Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας μιας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.
  • Ειδικά δικαστήρια (Ειρηνοδικεία) που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.

Με άλλες διατάξεις θα ρυθμίζονται θέματα όπως μη συνεργάσιμων μετόχων, θα τίθενται οι προδιαγραφές για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας αλλά και ρευστοποίησης ακίνητης περιουσίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των «κόκκινων» οφειλών.

Οριο για την υπαγωγή στο νέο σύστημα, δηλαδή μέγεθος επιχείρησης και ύψος χρέους, δεν θα υπάρχει. Θα μπορούν να διεκδικούν αναδιάρθρωση μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικούς φορείς.