Στη σκληρή γραμμή υπέρ της απαρέγκλιτης τήρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα των προϋπολογισμών ΕΕ εμμένει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας έτσι εμμέσως τόσο στην Κομισιόν, όσο και στις χώρες του Νότου.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Trouw και σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση που φέρεται να προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περί εξαίρεσης από το Σύμφωνο ορισμένων δαπανών για την παιδεία και τις επενδύσεις, ο Ντάισελμπλουμ φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με το Βερολίνο:

Δεν αρνούμαι ότι τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις δαπάνες τους για την παιδεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι εδώ μιλάμε για λεφτά που πρέπει από κάπου να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας.

Αντιθέτως, συνεχίζει, θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση σε ειδικές συνθήκες, όπως «μια φυσική καταστροφή ή σεισμός με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, σαν αυτόν που συνέβη στην Ιταλία». «Σε ό,τι όμως αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις» συνεχίζει, «δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων». «Σε μια τέτοια περίπτωση τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;» διερωτάται.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του από την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ο Ντάισελμπλουμ, θεωρεί ότι «η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι σε βασικά πράγματα, όπως είναι η ευμάρεια και η ασφάλεια, αναλαμβάνει δράση και δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου».

Ερωτηθείς εξάλλου, για το τι θα συμβεί εάν καμία χώρα δεν θελήσει να πληρώσει επιπλέον, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας, ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι «σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περικοπές». Θεωρεί μάλιστα ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το Brexit θα μπορούσε να αποδειχτεί μια ιδανική ευκαιρία για να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, προς όφελος της καινοτομίας και της ενίσχυσης των πραγματικών υποδομών της οικονομίας. Υπό την έννοια αυτή, δεν αρνείται ότι το Brexit μπορεί να αποτελέσει μάνα εξ ουρανού:

Συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι περισσότερες κρίσεις προσφέρουν μια ευκαιρία για να βελτιωθούν τα πράγματα. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, βιώσαμε τόσο με την τραπεζική κρίση, όσο και με την οικονομική κρίση.