Αισιόδοξες εκτιμήσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς  στόχους εξέφρασε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ) το 2016, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3%.

Το 2017, σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα, το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά κατά 2,5%- ενισχυόμενο κυρίως από ξένες επενδύσεις-, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί.

Όπως αποκάλυψε η ίδια πηγή ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. και ότι επανέλαβε στους θεσμούς τη θέση της ΤτΕ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόταση η οποία φαίνεται αποδεκτή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, εκτίμησε ότι η από τον Μ επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζεςάιο έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται και η αγορά των repos.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τα κλιμάκια των θεσμών ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και η πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.